3-Minuta-Tekst

ARBITRAŽA KROZ OČI MLADIH ADVOKATA

Kapetan Mišino zdanje u Beogradu je u subotu, 25. marta bilo domaćin panel diskusije u organizaciji ASA Below40 (Švajcarska) i njenog srpskog pandana – Udruženja za arbitražno pravo: sekcija ispod 40, na temu značaja i uloge mladih advokata u arbitraži, kao i unutar samih advokatskih kancelarija. Tokom diskusije koja je trajala nešto više od sat vremena, međunarodni eksperti u oblasti arbitraže nisu samo prenosili svoje znanje, već su i sa prisutnima delili neke od svojih profesionalnih anegdota.

Govornici na ovom događaju su bili Karen Laik iz advokatske kancelarije Clifford Chance (London), Okan Uzun iz kompanije Homburger AG (Cirih) i Matej Pustaj, partner u Squire Patton Boggs (Bratislava), dok je moderatorka bila Agnješka Zarovna iz advokatske kancelarije White&Case (Njujork). 

Nakon predstavljanja zdanja u kom se događaj održava i uvodnih reči od strane organizatora Nenada B. Kovačevića, Sare Penđer i predstavnika organizatora ASA Below 40, usledila je interesantna diskusija, koja je sve vreme slušaocima držala pažnju. Kako je većina slušalaca bila mlađa, u skladu sa tim je bila i tema koja je otvorila diskusiju.

Na početku se govorilo o ulozi i značaju mladih pravnika kao saradnika i juniora u advokatskim kancelarijama. Govornici, budući da su i sami mladi, podelili su svoja sećanja na taj (ne tako davni) deo svoje karijere i dali koristan uvid u zanemareni značaj uloge mladih advokata u advokatskim kancelarijama, kao i u prednosti ideja i energije koje oni sa sobom donose. Takođe, istakli su važnost manje popularnih poslova u ovom pozivu (npr. detaljno čitanje dokumentacije u spisima), koje mladi pravnici često izbegavaju, ali koji su suštinski i mogu da budu presudni u ishodu spora.

Panelisti su se osvrnuli i na problematične situacije koje su sastavni deo ovog posla, kao što je upravljanje dokumentacijom. Publika je imala priliku da čuje kako sprečiti da se dokumentacija zagubi, kao i nekoliko saveta u vezi sa korespondencijom. Kratkim osvrtom na ubrzani razvoj veštačke inteligencije i nalaženja primene iste u pravnoj delatnosti, brzo se stiglo do zaključka da u skorijoj budućnosti AI neće moći da u potpunosti zameni mlade pravnike na poslu, budući da će neko ipak morati da upravlja ovim programima, koji već sada jesu vrlo koristan alat.

Nakon što su govornici pažnju slušalaca dobili temama koje se tiču lično njihove pozicije unutar kancelarijske strukture, nastavak je doneo “spoljne” teme, prelazeći na polje arbitraže i situacija tokom samog procesa. Fokus je prebačen na svedoke i stručna lica. Istaknuto je da je strana u sporu ima veće izglede za uspeh ako slučaj ne zasniva na iskazu svedoka, već na dokumentaciji, a da svedok treba da bude “lice slučaja” – poželjno neko sa najviše pozicije, ali ko će se striktno držati dogovorenih instrukcija i ko neće zalaziti u oblasti za koje nije stručan. Sa druge strane, stručnim saradnicima je često potrebna pomoć u strukturiranju iskaza, kako bi se iz rečenog mogle steći najveće prednosti za zastupanu stranu.

Budući da su prestala ograničenja u arbritaži izazvana korona virusom, ovo je bila odlična prilika da se svi podsete značaja vođenja arbitražog procesa uživo. Panelisti su se kroz anegdote prisećali slučajeva kada je loš izbor hrane u pauzama uticao na raspoloženje arbitara, naglašavajući bitnu poentu – da je za uspeh potreban trud koji obuhvata sve moguće aspekte, pa i one koji se ne tiču samog prava.

Kancelarija Petrović Mojsić & Partners, koja između ostalog pruža i usluge zastupanja i savetovanja u postupcima pred arbitražama, iskoristila je ovaj događaj da unapredi svoju delatnost u oblasti arbitraže. Ukoliko imate slučaj pred arbitražom, obratite se nama, a mi ćemo stečena znanja (koja stalno unapređujemo) iskoristiti u cilju zajedničkog uspeha.

Aleksandar Popović

Stalno nastanjenje

STALNO NASTANJENJE

Dana 05.01.2024. godine na snagu stupa novi Pravilnik o odobravanju stalnog nastanjenja („Sl. glasnik RS“, br. 118/2023). Kako su izmenama i dopunama Zakona o strancima

Read More »
Arbitraža

ARBITRAŽA KROZ OČI MLADIH ADVOKATA

Kapetan Mišino zdanje u Beogradu je u subotu, 25. marta bilo domaćin panel diskusije u organizaciji ASA Below40 (Švajcarska) i njenog srpskog pandana – Udruženja

Read More »
Otkaz ugovora o radu

OTKAZ UGOVORA O RADU

Kao poslodavac, važno je da se pridržavate zakonskih procedura prilikom davanja otkaza, kako biste zaštitili sebe i svoju firmu. Sa druge strane, kao zaposleni, korisno

Read More »